Ondrej Taldik

Født i Tjekkia, men flyttet med familien til Sverige hvor han har gjort karriere som en ung og meget lovende chef.

Manshausen-Ousland-Ondrej Taldik-chef-32.jpg

Min matfilosofi

Maten jeg lager er i utgangspunktet ganske enkel, med bare 1-3 ingredienser.
Jeg fokuserer mest på hvordan jeg kan tilberede råvarene og ingrediensene på forskjellige måter. Det påvirker smaken, teksturen og generelt hele opplevelsen.

Ta for eksempel rødbeter. De smaker forskjellig når du koker dem,
steker dem, baker over natten, dehydrerer og deretter rehydrerer dem, lager dem til papirtynne ‘crisps’, gjærer dem, fermenterer dem, tørker dem osv.
Det er så uendelig mange forskjellige måter å tilberede en grønnsak på.
Ikke minst hvis du kombinerer den med ingredienser fra skogen i nærheten,
stranden, havet og øya - kan du lage noe helt spesielt.

Mange restauranter bestiller ekstremt dyre ingredienser.
Men hos oss finner vi det vi trenger rett rundt hjørnet, klare til å bli samlet,
fanget eller hentet på havets bunn. Mengden ingredienser du finner på Manshausen og i havet som omgir oss er utrolig.

Utenfor kjøkkenet bruker jeg så mye tid i naturen som mulig og
høsting av urter og planter er en stor del av min måte å lage mat på.
En annen av mine favoritt-sysler er gjæring og konservering. Det gir, i tillegg til
minimalt med avfall, også en lang rekke forskjellige smaksnyanser.

 

Børge om Ondrej

Ondrej kom til oss i 2019, og løftet matopplevelsen på Manshausen til et nivå vi ikke hadde opplevd før. Ung, engasjert, og med lidenskap. Hans retter er som en forlengelse av naturen, hvor det er de små detaljene som teller, den lokale smaken, som alltid har vært der, men i en ny forsterket utgave, som gjennom et forstørrelsesglass.

12 gammel flyttet familien fra Tsjekkia til Sverige, og Ondrej måtte starte helt på nytt. Ikke lett for en gutt med dårlig selvtillitt å lære seg et nytt språk, få nye venner, og skape seg en annen identitet fra bunnen av. Men han fant styrke i sine evner til kulinarisk skaperkraft, -noe som gjorde at han i svært ung alder fikk jobb som kokk på Restaurant 108 i København og Credo i Trondheim, begge med 1 stjerne. Nå er han på Manshausen for andre sesongen på rad, og vi håper han blir lenge.